Co to jest psychoterapia?

Czy kiedyś miałeś poczucie przytłoczenia i myślałeś, że nie poradzisz sobie z problemami? Jeżeli tak to nie jesteś sam. Według Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego nawet 8 milionów Polaków doświadcza depresji, lęków i innych zaburzeń psychicznych. Inni potrzebują wsparcia, aby poradzić sobie z ciężką przypadłością, zaburzeniami odżywiania albo nikotynizmem. Są też osoby, które zmagają się z problemami w relacjach, zwolnieniem z pracy, śmiercią najbliższej osoby, stresem czy nadużywaniem różnych substancji. Wszystkie te problemy są często destrukcyjne dla człowieka.

Czym jest psychoterapia?

Psycholog powinien pomóc w rozprawieniu się z problemami. Przez psychoterapię przechodzą osoby z każdej kategorii wiekowej, aby żyć bardziej produktywnie, zdrowiej i w pełni szczęścia. W czasie terapii psycholog używa naukowo certyfikowane procedury, by pomóc pacjentom doskonalić w sobie dobre przyzwyczajenia. Istnieje wiele podejść do psychoterapii, włącznie z — poznawczo-behawioralną, interpersonalną i innymi — które pomogą każdemu z osobna przepracować jego własne problemy.  Proces ten oparty jest na kooperacji i dialogu. Pacjent ma zapewnione środowisko wsparcia ze świadomością, że psychoterapeuta jest nastawiony neutralnie i nie będzie go w żaden sposób oceniał.

Razem z psychologiem będziesz działać po to, żeby rozpoznać i wyeliminować wzory postaw, które nie pozwalają osiągnąć w pełni szczęścia. Psychoterapia i gabinet psychoterapii kielce http://r5w.pl nie tylko pomaga rozwiązać aktualne problemy, ale uposaża w nowe umiejętności, aby lepiej radzić sobie ze wszystkimi wyzwaniami w przyszłości.

Kiedy rozważyć pójście na psychoterapię?

Z powodu błędnego rozumienia czym jest psychoterapia, wiele osób się na nią nie decyduje. Nawet jeśli rozumieją fakty i nie opierają się na mitach, to ludzie zazwyczaj czują się zdenerwowani przed podjęciem walki o dobre samopoczucie. Trzeba pokonać strach, ponieważ jeśli poziom funkcjonowania nie jest taki jaki byśmy pożądali — psychoterapia może pomóc. Niektórzy ludzie korzystają z terapii u psychologa dlatego, że mają depresję, czują lęk lub złość przez długi czas. Inni natomiast mogą odczuwać potrzebę pomocy w przewlekłej chorobie, która wpływa na układ emocjonalny i zdrowie psychiczne. Są też ludzie wymagający szybkiego rozpoznania swoich problemów na przykład, gdy muszą zmierzyć się z perspektywą rozpadu związku, syndromem pustego gniazda, przytłaczającą pracą, wypaleniem zawodowym itd.

Kiedy pójść na psychoterapię?

Czy kiedyś miałeś poczucie przytłoczenia i myślałeś, że nie poradzisz sobie z codziennością? Jeżeli tak to nie jesteś jedyny. Według Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego nawet 8 milionów Polaków doświadcza depresji, lęków i innych zaburzeń psychicznych. Inni potrzebują pomocy, aby poradzić sobie z ciężką przypadłością, zaburzeniami odżywiania lub nikotynizmem. Są też osoby, które zmagają się z problemami w związkach, utratą pracy, śmiercią ukochanej osoby, stresem czy nadużywaniem różnych substancji. Wszystkie te problemy są zazwyczaj destrukcyjne dla człowieka.

Czym jest psychoterapia?

Psycholog powinien pomóc w uporaniu się z problemami. Przez psychoterapię przechodzą ludzie w każdym wieku, aby żyć bardziej efektywnie, komfortowo i w pełni satysfakcji. Podczas terapii psycholog stosuje naukowo certyfikowane procedury, by pomóc pacjentom rozwinąć w sobie dobre nawyki. Istnieje kilka podejść do psychoterapii, wraz z — poznawczo-behawioralną, interpersonalną i innymi — które pomogą każdemu z osobna skonkretyzować jego własne problemy.  Proces ten oparty jest na kooperacji i rozmowie. Pacjent ma zagwarantowane środowisko wsparcia ze świadomością, że psychoterapeuta jest nastawiony neutralnie i nie będzie go w żaden sposób krytykował.

Razem z psychologiem będziesz działać po to, żeby rozpoznać i zmienić wzory zachowania, które powstrzymują od osiągnięcia w pełni szczęścia. Psychoterapia i psychoterapeuta kielce http://r5w.pl nie tylko pomaga rozwiązać dotychczasowe problemy, ale wzbogaca w nowe kompetencje, aby sprawniej radzić sobie ze wszystkimi wyzwaniami w przyszłości.

Kiedy rozważyć pójście na psychoterapię?

Z powodu błędnego pojęcia o tym czym jest psychoterapia, wiele potrzebujących się na nią nie decyduje. Nawet jeśli rozumieją fakty i nie wierzą w mity, to ludzie nierzadko czują się zagubieni przed podjęciem próby leczenia. Warto pokonać lęk, ponieważ jeśli poziom funkcjonowania nie jest taki jaki byśmy pożądali — psychoterapia może pomóc. Niektórzy ludzie korzystają z pomocy psychoterapeuty dlatego, że mają depresję, odczuwają lęk lub złość przez dłuższy czas. Inni także mogą potrzebować wsparcia w przewlekłej chorobie, która ma wpływ na układ emocjonalny i zdrowie psychiczne. Są też potrzebujący szybkiej diagnozy swoich problemów na przykład, gdy muszą zmierzyć się z widmem rozwodu, syndromem pustego gniazda, przytłaczającą pracą, wypaleniem zawodowym itd.